هجوم اعراب برای خرید ویلایِ شمال

يکشنبه،۲۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۰
هجوم اعراب برای خرید ویلایِ شمال

گروه اقتصادی- گزارش‌های میدانی حاکی از حضور چشمگیر اتباع کشورهای همسایه به خصوص اعراب عراقی و اماراتی برای خرید املاک در استانهای شمالی کشور است.

به گزارش پیام ایران ، استان های سرسبز شمال کشور همیشه مقصد گردشگری مردم ایران بوده اند، ولی اخیرا این مقصد گردشگری برای اتباع کشورهای خارجی از جمله اعراب هم جذاب شده است. آنها با حضور در مناطق گردشگری شمال کشور، از آب و هوای خوب و مناظر زیبای گیلان و مازندران لذت می برند و به خاطر توان اقتصادی بالایی که دارند، شروع به خرید املاک کرده اند، البته با واسطه دوستان ایرانی شان.

پیش از این، معدود گزارشهای رسانه ای درباره حضور خریداران عرب در استانهای شمالی منتشر شده بود که چندان مورد توجه مردم و مسئولان قرار نگرفت، با این حال، تغییرات اجتماعی و اقتصادی، منتظر توجه کسی نمی ماند. مشاهدات میدانی نشان دهنده آن است که خریداران عرب خارجی در بخشهای غربی استان مازندران و شرق استان گیلان، تمایل زیادی برای خرید املاک دارند. این نکته ای است که شهروندان بومی منطقه هم آن را تایید می کنند.

خریدار تازه ویلا‌های شمال: اعراب همسایه ایران

عرب‌ها دلار می دهند و گرانتر می خرند

هر تغییر اجتماعی از این دست، زیربنای اقتصادی ملموسی دارد. حضور خریداران عرب در شمال هم زیربنای ملموس اقتصادی یعنی کاهش ارزش پول ملی ما و رونق اقتصادی کشورهایی مانند عراق و امارات را به عنوان پشتوانه خود دارد.

یکی از شهرک سازان و فروشندگان املاک که در استان مازندران فعالیت می کند، درباره حضور مشتریان عرب در بازار املاک شمال می گوید: واقعیت این است که آنها دلار می آورند، نرخ ها را بالا می برند و مشتریان عرب هم بهتر از ایرانیها، زمین و ملک می خرند، مثلا یک ویلا به ارزش یک میلیارد تومان را حداقل ۲۰ درصد بیشتر می خرند و این به نفع فروشندگان است و فروشنده ها ترجیح می دهند بی چک و چانه، ملک را به مشتری عرب بفروشند.

مجید یحیی پور درباره مشکلات قانونی معامله املاک با اتباع خارجی می گوید: مشکلی وجود ندارد. مشتری خارجی با حضور دوستان ایرانی خود در منطقه حضور پیدا می کند، چند ملک پیشنهادی را به او نشان می دهیم، با دوستان ایرانی اش مشورت می کند و در نهایت، تصمیم خود را می گیرد. پس از آن، ما ملک را به نام شخصی می کنیم که ایرانی است و کلید را به او تحویل می دهیم و اسناد به نام هموطن ما منتقل می شود.

او درباره اینکه هموطنان کدام بخشها اینطور با دوستان عرب خود، ملک خریداری می کنند، می گوید، بیشتر اعرابی که اهل خوزستان هستند به همراه مشتریان عرب می آیند و البته این اختصاص به خوزستانی ها ندارد. مشتریانی داشتیم که دوستانشان از بندر عباس بودند یا برخی مشتریان عراقی، با دوستان ایرانی کرد و اهل کرمانشاه، می آیند. با آنها دوستی دارند و این هموطنان را به عنوان نماینده معرفی می کنند و ما هم اسناد ملکی را به نام نمایندگان آنها منتقل می کنیم.

گشت زنی در مرز مشترک استانهای گیلان و مازندران نشان می دهد ظاهرا فراوانی خرید املاک توسط واسطه های ایرانی که به همسایه های عرب ارتباط دارند، بیشتر در شهرستان رامسر دیده می شود و حضور خریداران عرب در شرق استان مازندران کمتر از سایر نواحی است.

ظاهرا روش کار به این صورت است که تورهای سیاحتی و زیارتی که به مقصد مشهد از مبدا کشورهای همسایه پرواز می کنند، در تهران، مسافران خود را از هواپیما پیاده کرده و مسیر تهران تا مشهد را با اتوبوس یا خودروهای توریستی طی می کنند. در طی مسیر، ضمن سیاحت و تفریح، املاک زیادی هم از سوی دلالان به خریداران بالقوه عرب، پیشنهاد می شود. در سفرهای بعدی، خریداران عرب که تصمیم خود را گرفته اند، با جیب پر از دلار وارد می شوند و به واسطه های دوستان ایرانی خود، صاحب املاک مرغوب شمال می شوند.

خریدار تازه ویلا‌های شمال: اعراب همسایه ایران

شکل گیری مافیای خرید ملک در شمال کشور

هیئت دولت، تصویب نامه ای با عنوان «آیین نامه چگونگی تملک اموال غیرمنقول توسط اتباع خارجی غیرمقیم در جمهوری اسلامی ایران» را در سال ۱۳۷۴ به تصویب رسانده که در آن، اتباع خارجی که بدون داشتن پروانه اقامت دائمی به منظور سیاحت و استفاده ییلاقی مسافرت های منظم فصلی در سنوات متعدد و متوالی به ایران می کنند هرگاه بخواهند در ایران محلی را برای سکونت شخصی خریداری کنند باید تقاضای خود را در اظهارنامه ای دربردارنده مشخصات ذکرشده در این آیین نامه و مدارک و اسناد مربوط از طریق یکی از نمایندگی های سیاسی و کنسولی ایران در خارج از کشور و یا استانداری محل وقوع ملک به همراه مدارک و اسناد مربوط به وزارت امور خارجه تقدیم کند.

پس از آن مراجع یادشده مکلف اند، تقاضا و اسناد و مدارک مربوط و بررسی و آنها را به وزارت امور خارجه ارسال کنند. وزارت امور خارجه پس از کسب نظر از وزارت کشور و وزارت اطلاعات، موضوع را مورد بررسی قرار داده و در خصوص قبولی یا رد تقاضا بنا به مقتضیات سیاسی اعلام نظر می کند و در صورت موافقت، تقاضا را به منظور تصمیم گیری به هیئت وزیران ارائه خواهد کرد. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور پس از انتقال قطعی ملک به متقاضی، مشخصات مالک و ملک مورد معامله را در دفتر مخصوص، ثبت و جریان امر را جهت درج در دفتر خاص به وزارت امور خارجه اعلام می کنند. اما آنچه شواهد و قرائن نشان می دهد، فروش املاک توسط دلالان و واسطه ها و به نام فردی ایرانی است درحالی که ملک در اختیار اتباع بیگانه قرار می گیرد.

سعید رحمتی فعال در حوزه خریدوفروش ملک در استان مازندران «رسالت» به خرید ملک توسط نمایندگان اتباع عرب در شمال کشور اشاره می کند و می گوید: «نمایندگان اتباع کشورهای همسایه، افراد مورد اعتماد آنها و دارای مدارک لازم جهت ثبت سند هستند که تضمین های مالی سنگینی به اتباع عرب می دهند به طوری که نمی توانند از زیر بار مسئولیت آنها شانه خالی کنند. این افراد جزء قشر متوسط و پایین جامعه هستند و ملک های در متراژ بالا را خریداری کرده و گاهی از طریق سرمایه این افراد ساخت وسازهای غیرقانونی در حریم جنگل و دریا انجام می دهند.»

vila-mz-620x410.jpg

وی می افزاید: «نماینده این افراد در استان مازندران نه تنها ملک بلکه زمین های کشاورزی و باغ هم خریداری می کنند و در مناطقی از رامسر، نوشهر و رویان به دلیل بازدهی املاک شهرهای شمالی، سرمایه گذاری می کنند. اتباع عرب علاوه بر ملک اقدام به خرید میوه و دام هم می کنند. به عنوان مثال در فصل جمع آوری میوه هیچ خریدار عراقی دیده نمی شد بلکه ایرانی هایی هستند که میوه خریداری کرده و به عراق می فرستند.»
رحمتی با اشاره به کاهش ارزش ریال می گوید: «بعد از افت ارزش پول ملی ایران، اتباع عرب کشورهای همسایه اقدام به خرید ملک در ایران کردند. اکنون مافیای خاصی برای خرید ملک و دیگر محصولات در شمال کشور شکل گرفته است و هر شخصی نمی تواند وارد این حوزه شود. وقتی مبالغ خریدوفروش بالا می رود ترجمان های دولتی نیز به این موضوع ورود می کنند و مجوزهای خاص صادر می شود. بعضی از زمین ها در بافت تعریف شده روستا و شهر قرار ندارند اما دارای آب، برق و گاز شده اند زیرا ارگان های دولتی هم در این خریدوفروش ها دخالت می کنند و زد و بند صورت می گیرد.»

این فعال حوزه خریدوفروش ملک اضافه می کند: «نماینده خرید به طور حتم سهمی از مبلغ خرید را برای خود کنار می گذارد. به عنوان مثال ملک یا زمینی پنج میلیارد تومان قیمت گذاری می شود اما قیمت واقعی آن ۵/۴ میلیارد تومان است و ۵۰۰ میلیون تومان میان فروشنده و نماینده خریدار تقسیم می شود. این مسئله به راحتی باعث ایجاد فساد اداری و کاری می شود. اتباع عرب پول می دهند و راهکارهای غیرقانونی را ایرانی ها انجام می دهند.»
رحمتی علاوه بر اتباع عراقی، به اتباع اماراتی و قطری که برای خرید زمین و ملک به شهرهای شمالی کشور مراجعه کرده اند، اشاره می کند و می گوید: « نوع پذیرایی از این افراد نیز در بعضی از رستوران ها متفاوت است و در بعضی رستوران های رامسر دارای منوی خاص هستند. این افراد نماینده های خود را به کشورهای ارمنستان و گرجستان فرستاده بودند تا هایپرمارکت هایی با قیمت های ارزان تأسیس کنند. اما ارمنستان با این کار مخالفت کرد و با درخواست پرداخت هفت میلیون دلار برای خرید زمین هفت هکتاری در این کشور مخالفت شد. اما متأسفانه در کشور ما شاهد بازگشایی چنین فروشگاه هایی هستیم که به تدریج هنر بومی منطقه را از بین ببرد.»

آنچه مسلم است حضور اتباع عرب کشورهای همسایه در شهرهای شمالی و افزایش سکونت آنها در این مناطق است. کشور ما همواره از ورود گردشگران و ارزآوری آنها به کشور استقبال کرده اما آنچه مهم است سوءاستفاده از اراضی این منطقه به نام فرد ایرانی اما با پول اتباع عرب است. حضور اتباع کشورهای همسایه با توجه به نزدیکی دینی و فرهنگی امری طبیعی است اما اگر این حضور و یا ارزآوری موجب اخلال در بافت طبیعی و یا دور زدن قانون کشور باشد، به طورقطع زیان آور و نیازمند برخورد قاطع مسئولان خواهد بود.

کد خبر: 8784